Billedpræsentation  

Prospekt Skive 1570
På den øverste streamer ses flg.:
  1. Kaas herregård, ejet af Kaas slægten fra før 1459 til 1523, samt fra 1914 til 1923. Maleri fra 1863.
  2. Gl. Skivehus. Palæ-bygningen er ombygget 1896 i to etager. Parsbergs bindingsværkslænge fra 1719 er bygget over et middelalderkøkken.
  3. Krabbesholm, foto fra o. 1900, lige omkring den tid, da "herregården sprængtes i stumper og stykker", og lige før salget af hovedbygningen til højskole i 1907.
  4. Ørslev Klostergouache af Rasmus Kruse fra 1838
  5. Spøttrup Borg.
Desuden er der på forsiden Prospect'er af Skive 1570, 1579. Samt løjtnant du Plats Skive kort fra 1798 - herunder til sammenligning et aktuelt Skive kort. 
   

Historisk uforstand
Det er en glæde for mange af os, at kommunen erkendte sit ansvar ved at købe og gå i gang med at istandsætte Gl. Skivehus, så vi også i fremtiden kan fornemme stedet som et åndedrag af Skives tidlige historie. Den indgriben kan man med rette kalde »kultur med vilje«, byens nyeste slogan.
Men hvor længe var Adam i Paradis?
30.6. kunne vi i Skive Folkeblad læse om et forslag, der skammeligt afslører, at forståelsen og respekten for stedet ikke bunder dybt hos politikerne. Byrådet stemte som bekendt for at inddrage en del af haven til parkeringspladser! Så desværre: »Kultur med vilje » indebærer altså også muligheden for at gøre skade på kulturen - og stadig med vilje!
»Det muliges kunst« forsvarer Jens Peder Hedevang sig med. Det er hørt så tit og bliver normalt ikke modsagt. Men her må der protesteres!
Politikere med kulturel forståelse må kunne indse, at det ikke er bagstræberisk, men tværtimod fremsynet at bevare den sjældne mulighed vi har for at møde vores fortid i så ufordærvet en tilstand som muligt.
Hvad med at erstatte asfaltmaskinen med en havearkitekt?
Både parkeringspladserne og det store trappeanlæg ned mod åen er stemningsdræbende elementer i noget for Skive så sjældent som et historisk miljø.
Da jeg læste om den politiske afgørelse , dukkede der spontant en digtlinje op hos mig, der handler om et lignende fatalt brud på en rolig stemning:
»I evigheden lød et bilhorn«.
Jeg opfordrer så mange, der overhovedet vil slå et slag for bevarelsen af dette Skive-miljø, om at gøre brug af muligheden i den »høring«, der netop er åbnet. Er vi mange nok, der protesterer, bliver vi måske ligefrem »hørt«.
Med venlig hilsen
Ingvar Glad,
Kirkevej 26 A,
7800 Skive

   

Nyhedsbrev - kommende arrangementer 2019

Onsdag aften på Skive Museum 

Bliv medlem af SKM, og få adgang til alle Museum Sallings museer.
Sammus er danske museumsforeninger, på nuværende tidspunkt 61 tilsluttede foreninger, som har et samlet medlemstal på ca. 52.000. Skive Kulturhistoriske Museumsforening (SKM) er medlem og modtager herfra nyhedsbreve, som vi hermed gør tilgængelige for vore medlemmer og gæster på foreningens hjemmeside. Ind imellem kommer nyhedsbrevene lidt forsinket på hjemmesiden, så lægger vi dem her.
Billedskole  Skive Museum

Glyngøre Plein Air 2019

  

Indenrigsministeriet udvalgsbetænkning
 
   

Søg  

   

Login  

Man kan registrere, men i øjeblikket godkendes kun medlemmer af bestyrelsen.

   

Besøgstæller

Vi har 79 gæster og ingen medlemmer online

   

Besøg

I dag163
I alt851675

Gæster IP 18.207.132.114
   
© Skive Kulturhistoriske Museumsforening