Beretning Skive Kulturhistoriske Museumsforening 13. maj 2024 kl. 19.30. Lensmandsstuen Gl. Skivehus. Ved fmd. Gunhild Olesen Møller
 
Jeg vil gå tilbage til sidste års generalforsamling den 11. maj 2023.
Den afholdt vi i Velkomstcentret på Spøttrup Borg. Det var et fint lokale til formålet. Der var vi 13 deltagere.
 
Vedtægterne siger at i lige år skal der vælges to medlemmer og i ulige år tre medlemmer til bestyrelsen.
Der var genvalgt til Birger Gudmandsen, Gudrun Eriksen og Per Mouritsen
Bestyrelsen består desuden af Børge Nielsen Boe og Gunhild Olesen Møller
Der var også genvalg til suppleanten Birger Schütte og nyvalg til Chresten Mads Elgaard som blev 1. supp. Revisorerne Torben Andersen og Niels Mortensen blev begge genvalgt.
Kontingentet blev besluttet skulle være uændret.
Der var desuden indlæg ved museumschef Per Lunde Lauridsen om museets virke.
 
Konstituerende møde blev afholdt umiddelbart efter generalforsamlingen. Genvalg til Gunhild Olesen Møller som formand og Birger Gudmandsen blev næstformand. Per Mouritsen blev genvalgt som kasserer. Johan Nielsen har taget sig af hjemmesiden i en del år og det har han påtaget sig indtil videre, selv om han er udtrådt af bestyrelsen. Foreningen har en fin hjemmeside. Det er helt Johans fortjeneste.
Per Mouritsen havde tager sig af trykningen og udsendelse af nyhedsbrevene. På det følgende bestyrelsesmøde den 8. august var Per Mouritsen var fraværende, men vi andre forsøgte at følge op på medlemslisten og finde frem til e-mailadresser, hvoraf der manglede rigtig mange. Eftersom det var meningen at gå helt over til kommunikation til medlemmerne via e-mail. Gunhild udsendte et brev til medlemmer, der ikke havde opgivet en e-mail. Af de 21 breve kom der svar fra ca. 5. Samt flere med adressen ubekendt.   
 
Bestyrelsen har afholdt i alt fem bestyrelsesmøder i beretningsperioden. Samt yderligere to møder i foråret 2023, der indgår i regnskabsperioden. Museumschef Per Lunde Lauridsen har deltaget i vores møder og har beredvilligt stillet sit kontor i Rønbjerg til rådighed. Bestyrelsen har været fint opdateret på museets forhold. Bestyrelsen kommunikerer indbyrdes på e-mail om praktiske ting ved arrangementer.
Den 20. marts 2023 var museets ti støtteforeninger inviteret til Fur Museum, hvor vi spiste og hørte de forskellige medarbejdere fortælle om deres fagområder. Hele vores bestyrelse deltog.
Desuden blev der afholdt et møde den 24. maj 2023 med museumschef Per Lunde Lauridsen om Samarbejdsaftalen mellem foreningen og museet. Flere fra bestyrelsen deltog i mødet og aftalen er siden underskrevet af begge parter. SKM beholder museumschefen som kontaktperson. Det er vi glade for. Samarbejdsaftalen drejer sig om en forventningsafstemning mellem museet og støtteforeningerne. På sigt er det planen at der vil blive tilbudt plads på en hjemmesiden til foreningen og ligeledes andre støtteforeninger, hvis de er interesserede.
 
Foruden ovennævnte har et eller flere bestyrelsesmedlemmerne også deltaget i andre møder.
Gudrun Eriksen og jeg deltog i et SAMMUS arr. på Bruunshåb Gamle Papirfabrik i Bruunshåb ved Viborg den 18. april 2023. Gunhild har desuden deltaget i SAMMUS-årsmødet i den 9. marts 2024 i Odense på Militærhistorisk Museum, hvor der var indlæg om museumsreformen. SAMMUS står for sammenslutningen af museumsforeninger i Danmark. Det er interessant at høre hvad museumsbestyrelserne laver andre steder.
Vores forening er medlem af Kulturelt Samråd i Skive. Jeg har deltaget i et møde den 22. november 2023 og i et repræsentantskabsmøde her for nylig den 16. april.
Jeg har desuden deltaget i et møde 11. sept. 2023 på Skive Bibliotek, hvor formålet var at oprette en Folkeuniversitetskomité. Det blev besluttet at genindkalde til et nyt møde. Hvorvidt det er sket, er mig ubekendt.
 
Vedrørende økonomien bærer året 2023 præg af at der har været mange aktiviteter, men også at de har hvilet i sig selv. År 2023 udviser et plus på kr. 2.754,19.
I løbet at de seneste måneder af år 2023 blev det klart for bestyrelsen at medlemskartoteket overhovedet ikke blev holdt opdateret. Desuden var der ikke udsendt rykkere af kasserer Per Mouritsen ved manglende indbetaling af kontingent. Ligeledes var der flere mellemværender med andre, som der ikke var fulgt op på trods af at bestyrelsen havde rykket for opfølgning og kontoudtog adskillige gange, men e-mails blev ikke besvaret. Det gik ikke mere. To fra bestyrelsen afhentede regnskabsmaterialerne fra kassereren ultimo 2023, så årets regnskab kunne konteres her op til status og vores mellemværender med andre kunne gøres op.
Gennemgangen af medlemslisten resulterede i at godt fyrre fra listen blev slettet, så der nu er 45 navne på listen. Per Mouritsen har ikke gentegnet sig som medlem og fratrådte bestyrelsen og 1. suppleant Chresten Mads Elgaard er indtrådt i stedet først på året 2024.
Jeg har udført arbejdet med at opdatere medlemslisten og kontaktet mange for at få e-mailadresser. Eftersom de skal bruges i den fremtidige kommunikation. Medlemslisten er nødt til at være opdateret for at trykke museumskortene. Det er medlemmernes eget ansvar at holde deres kontaktoplysninger opdateret.
 
Jeg vil komme ind på vores arrangementer i år 2023 eftersom de indgår i vores regnskab.  
Den 12. januar 2023 var der foredrag med forfatteren til romanerne ”Kirstine og Priorinden” Lars Novrup Frederiksen. Det var meningen at det skulle have været den 22. november på Havnevej, men forfatteren blev syg og mistede stemmen efter at vi havde annonceret. Vores bestyrelsesmedlem Birger Gudmandsen kontaktede så AOF-Skive og spurgte om vi kunne afholde foredraget i deres lokaler, eftersom Museet på Havnevej var blevet vinterlukket. Det blev en helt forrygende aften og der deltog vel 120 personer eller flere, men alle blev bænket og fik kaffe. Aftalen var at AOF sørgede for lokaler, kaffe og betaling af forfatteren, så det kunne de godt være tjent med. Vi betalte annoncen. Den store lokale interesse for romanerne skyldes at handlingen er henlagt til lokaliteten Stubber Kloster, hvor der i dag kun er en lille rest af det fordums meget store kompleks. Det har været et fungerende kloster i 400 år. Det var et spændende foredrag og forfatteren oplyste at han skriver på en fortsættelse af de to romaner.
 
Den 19. august 2024 kl. 14.00 var vi sammen med museet og Historisk Samfund medindbyder til et arrangement på Skivehus og Annexet. Det blev et stort tilløbsstykke og begunstiget af godt vejr. Der deltog over 100 – måske flere. Kaffen blev indtaget på hotellet mod betaling og forudbestilling. Der var indlæg af arkæolog Turi Thomsen. Arkitekt Erik Bach Søgaard kom med en vurdering af en renovering af Annexet. Der var rundvisning ved byarkiver Kristian Buhl Thomsen i arkivet. Formand for Historisk Samfund Johan Nielsen og tidl. byarkiver Niels Mortensen orienterede og supplerede med historisk baggrundsviden. Annexet ejes af Knud Bjerre.
 
Lørdag den 23. september kl. 13.30 var vi to ovennævnte foreninger og museet ligeledes indbydere til et foredrag på Folkeuniversitetsniveau på den gamle studegård. Kjærgaardsholdm på Holstebrovej 484 per Spøttrup. Ægteparret Dorte og vores bestyrelsesmedlem Chresten Mads Elgaard havde gæstfrit inviteret til en spændende eftermiddag med tidligere museumsinspektør fra Holstebro Museerne Esben Graugaard. Han er forfatter til mange historiske udgivelser og et værk om studedrift, som den var foregået i århundreder. Studedrift var dagens emne. Kjærgaardsholm ligger centralt, hvor vejene øst-vest krydser med vejene nord-syd. Chresten Mads Elgaaard fortalte kort om slægtsgården og senere var der mulighed for at bese det gamle voldsted. Jeg vil tro at der var op mod 90 deltagere i dette foredrag. Der var udsendt et nyhedsbrev til dette arr. Desuden var det annonceret.
 
Den 25. januar 2024 var der et folkeuniversitetsforedrag om Kartoffeltyskere med museumsleder Marianne Gjørtz Hougaard. fra Museum Silkeborg, afdeling Blicheregnen. Jeg arrangerede foredraget eftersom jeg har hørt M.G. Hougaard fortælle flere gange. Vi havde søgt om støtte fra Folkeuniversitetet og fået den bevilliget. Vi skrev til vores medlemmer og inviterede desuden slægtsforskernes medlemmer og Historisk Samfund. Foredraget blev annonceret på hjemmesiden. Økonomien gik lige op og der deltog godt 40 i foredraget. Det kan godt være en udfordring i relation til foredrag at få økonomien til at hænge sammen. Vi ramte dog ind i en heldig tid, hvor der er stor interesse for Kartoffeltyskere eftersom filmen Bastarden med Mads Mikkelsen har opnået stor succes og opnået mange priser.
 
Torsdag den 11. april 2024 havde vores bestyrelsesmedlem Birger Gudmandsen arrangeret et foredrag med tidl. Byarkiver Niels Mortensen. Emnet var: Da Skiveegnen blev moderne. Der var stor interesse for foredraget og op mod 65 deltog. Så lokalet på Havnevej var fyldt.
 
Fremtiden.
Vi modtager gerne forslag fra jer medlemmer til arrangementer og besøg.
Det forventes at der på et tidspunkt bliver et besøg på Thise Mejeri og Marienlyst, samt en gentagelse af en tur til nogle herregårde i Salling.
Desuden er der planlagt nok et foredrag på Kjærgaardsholdm den 21. september kl. 13.30. Emnet er denne gang ”Vesterlandets Konge” Chr. de Linde. Det er igen med Esben Graugaard som foredragsholder, men mere om det senere.
Desuden er vi medindbydere med Hist. Samf. og Grænseforeningen om et arr. den 8. oktober i Sognehuse på Kirkevej 25B.
Om fremtiden.
Vi har et forslag til afstemning om at gå ind i et samarbejde med Historisk Samfund og danne en fælles forening, der både er en støtteforening for museet, en bevaringsforening for bygningskultur, udgiver af Skivebogen og arrangør af historiske foredrag. Eftersom mange af vores medlemmer også er medlemmer i Hist. Samf. tror vi at det vil blive en gevinst på sigt. Så vi håber I vil støtte forslaget. Vi har afholdet et møde med Hist. Samf. Dette møde foregik i en god stemning.
   
Slutteligt vil jeg sige tak til Museum Salling for den gode service vi får som støtteforening og især tak til ledelsen og de medarbejdere, der servicerer os med udstillingsåbninger, nyhedsbreve, mv. Vi er også glade for ordningen med adgangskort for vore medlemmer til udstillingerne.
Tak til medlemmerne for at I støtter op om vores arrangementer og gentegner jer som medlemmer. Tak til Skive Folkeblad og Midt på Ugen.
 
Til sidst vil jeg sige tak til bestyrelsen for jeres villighed til at påtage jer opgaver og jeres mange ideer til arrangementer. Det er ikke dem alle der bliver til noget. Tak for samværet og hyggelige møder. Det har været en fornøjelse at samarbejde med jer alle.
 
Lad os håbe det bedste for fremtiden.
Tak fordi I lyttede
Gunhild Olesen Møller
 
 
 
Indsamling af e-mails. Foreningen er gået over til et nyt system omkring meddelelser, så I bedes selv holde jeres e-mailadresser opdateret. Meddel venligst jeres e-mails til formanden på e-mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 
Indkaldelse til generalforsamling i Skive Kulturhistoriske Museumsforening
Sted: Lensmandsstuen på Byarkivet Søndre Boulevard 1A. 7800 Skive
 
Mandag den 13. maj kl. 19.30. Aftenen starter med et indlæg af byarkiver Kristian Buhl Thomsen, der vil fortælle om arkivet, indsamlingen og lidt om stedets historie.
 
Herefter kl. ca. 20.00 afvikler Skive Kulturhistoriske Museumsforening sin generalforsamling.
 
Dagsorden ifølge vedtægterne:
 

1. Valg af dirigent.

2. Formanden aflægger beretning om foreningens virksomhed.

3. Orientering om de kulturhistoriske aktiviteter inden for Museum Sallings i Skive.

4. Kassereren fremlægger det reviderede regnskab

5. Fastsættelse af kontingent, herunder drøftelse af budget. Forslag uændret kontingent i år 2025.

6. Indkomne forslag fra medlemmerne, der er ikke kommet forslag fra medlemmerne.
Bestyrelsen foreslår at der tages stilling til en sammenlægning/fusion med Historisk Samfund for Skive og Omegn, således, at der på sigt er en forening der dækker de hidtidige to foreningers virke og formål. Ved en positiv tilkendegivelse for forslaget bemyndiges bestyrelsen til at arbejde videre med ideen om én forening. Herunder at der skal udfærdiges nye vedtægter. Se nedenstående.

7. Valg af bestyrelse og suppleanter. På valg er Børge Nielsen Boe og Gunhild Olesen Møller. På valg som suppleant er Birger Schütte (nu 1. supp.) En suppleantplads er vakant.

8. Valg af revisorer. På valg er Torben Andersen og Niels Mortensen.

9. Evt.

 
Med venlig hilsen
Bestyrelsen. V. Gunhild Olesen Møller
 
I løbet af aftenen er der en kaffepause. Aftenens sidste punkt er en bred orientering om Museum Sallings virksomhed ved museumschef Per Lunde Lauridsen.
 
Kontingent år 2024: Kontingent: kr. 200 for enkeltmedlemmer, kr. 250 for et husstandsmedlemskab og kr. 300 for virksomheder og institutioner per år.
 
Vedrørende det praktiske med i fremtiden - at én forening varetager Skive Kulturhistoriske Museumsforening og Historisk Samfund for Skive og Omegn hidtidige virke - er tanken, at det skal ske fra den 1. januar 2025.
Historisk Samfund har deres generalforsamling i november 2024, så først derefter kan den videre proces sættes i gang.
Forventningen er at medlemmerne herefter indkaldes til et stiftende møde og nye vedtægter vedtages inden årsskiftet.
Det er tanken ved en sammenslutning, at foreningen både udgiver et lokalhistorisk værk og er støtteforening for det kulturhistoriske område under Museum Salling.
 

“Da Skiveegnen blev moderne”. 

V. tidligere byarkivar Niels Mortensen.
Afholdes 11. april 2024 kl. 19 på Skive Museum.
 
Postkort med datostemplet frimærke, Skive o. 1900
   
 Skive før opførelsen af Skive Banegård  Gl. Skivehus 1965
   
Skivebogen 1996, Skive by fra oldtid til nutid, John Simonsen og Niels Mortensen, s. 5-64.
Samt lidt fotomateriale:
Skive Havn 1935-1957, Boghandler Otto Friis, 
Info om Potten 1847, 1973, 1992 til i dag, 
Byarkivets luftfotografier af Skive.
 
1. Valg af dirigent
Som dirigent foreslog formanden Gunhild Olesen Møller tidligere byarkivar Niels Mortensen, der blev valgt uden modkandidat.
 
2.  Valg af referent
Som referent valgtes kasserer Per T. Mouritsen, Roslev
 
3.  Formanden aflægger beretning om foreningens virksomhed.
Konstituerende møde 9. august 2022. Genvalg til Gunhild Olesen Møller som formand og Birger Gudmandsen blev næstformand. Per Mouritsen blev genvalgt som kasserer.
Jeg vil gå tilbage til sidste års generalforsamling den 24. maj 2022. Den afholdt vi på Skive Musikskole. Leder Anja Brejner Højgaard viste rundt og fortalte om skolen. Der var imponerende mange i gang med musiske aktiviteter selv langt ud på aftenen. Der spændte fra korsang, solistoptræden, danseøvelser og et oldboysjazzorkester, m.m.
Vedtægterne siger at i lige år skal der vælges to medlemmer og i ulige år tre medlemmer til bestyrelsen.
Gunhild Olesen Møller blev genvalgt og Børge Nielsen-Boe blev nyvalgt i 2022. Leo Bisgaard Andersen trådte ud af bestyrelsen
Bestyrelsen består desuden af Birger Gudmandsen, Per Mouritsen og Gudrun Eriksen.
Der var også genvalg til suppleanten Birger Schütte og nyvalg til Chresten Mads Elgaard som blev 1. supp. Revisorerne Torben Andersen og Niels Mortensen blev genvalgt.
Kontingentet blev besluttet skulle være uændret.
Der var desuden indlæg ved museumschef Per Lunde Lauridsen om museets virke.
Johan Nielsen har taget sig af hjemmesiden i en del år og det har han påtaget sig indtil videre, selv om han er udtrådt af bestyrelsen. Foreningen har en fin hjemmeside. Det er helt Johans fortjeneste.
Per Mouritsen tager sig af trykningen og udsendelse af nyhedsbrevene. Der kommer som regel 2-3 nyhedsbreve per år. Per Mouritsen har desuden sørget for at foreningen har anskaffet et CVR- nummer. Det kan være en fordel ved visse ansøgninger
Gudrun Eriksen har sørget for at museet blev låst op ved arrangementer og har haft kontakten omkring den opgave.
Bestyrelsen har afholdt yderligere tre møder i beretningsperioden.  Et møde 11. oktober 2022 og 4.  januar 2023. Desuden et møde den 20. april 2023. Her var vi desværre ikke beslutningsdygtige. Det er vist aldrig sket før. Museumschef Per Lunde Lauridsen har deltaget i vores møder og har beredvilligt stillet sit kontor i Rønbjerg til rådighed. Bestyrelsen har været fint opdateret på museets forhold. Bestyrelsen kommunikerer indbyrdes på e-mail, men især om praktiske ting ved arrangementer.
Foruden ovennævnte har et eller flere bestyrelsesmedlemmerne også deltaget i andre møder.
Gudrun Eriksen og jeg har deltaget i et SAMMUS arr. på Bruunshåb Gamle Papirfabrik i Bruunshåb ved Viborg. Gunhild har desuden deltaget i årsmødet i 2022 i Nyborg. SAMMUS står for sammenslutningen af museumsforeninger i Danmark og er vores overbygning som frivillige i en museumsbestyrelse. Det er interessant at høre hvad museumsbestyrelserne går og laver andre steder.
Vores forening er medlem af Kulturelt Samråd i Skive. Jeg har deltaget i et repræsentantskabsmøde her for nylig den 25. april.
Vedrørende økonomien bærer året 2022 præg af at der har været mange aktiviteter.  Det kommer kasserer Per Mouritsen ind på senere i aften. År 2022 udviser et underskud på kr. 7.925, 41. Sidste regnskabsår 2021 udviste et overskud af tilnærmelsesvis samme størrelse.
Jeg vil komme mere ind på vores arrangementer i år 2022 eftersom de indgår i vores regnskab. Vi har nok alle næsten glemt at der også var Corona-restriktioner i januar 2022.
I år 2022 har foreningen afholdt to foredrag på museet og begge har været i fællesskab med Historisk Samfund, inspireret af et emne, der har været en del oppe i tiden. Nemlig forholdene for tvangsfjernede børn og andre der med datidens øjne afveg fra det normale.
Den 7. marts 2022 var der et foredrag ved tidligere lærer og dengang leder af Spøttrup Lokalhistoriske Arkiv Ib Svenningsen. Det foredrag var med et meget personligt engagement, eftersom hans mor var vokset op på Livø. Hans bedstefar havde været tjenestemand og der blev vist en del personlige familiebilleder. Livø blev oprettet af overlæge Christian Keller i 1911. Der deltog godt 20 i dette møde.
Den 7. april 2022 var emnet ”Pigerne på Sprogø” ved cand.mag. Historiker Carsten Egø Nielsen fra Slagelse. Det var et af Carsten Egø Nielsens sidste foredrag eftersom han blev alvorligt syg kort efter.
Overlæge Christian Keller oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Institutionen eksisterede frem til år 1961. I foredraget hørte vi om enkeltskæbner og dagligdagen. Pigerne deltog i rengøring, madlavning, pasning af haven og landbruget. Der var sykurser og filmforestillinger. Bortset fra en enkelt mandlig funktionær var mænd forment adgang til øen. En postbåd opretholdt adgangen til omverdenen.
Foruden Historisk Samfund og var også Skive Folkeuniversitet medarrangør. Der deltog omkring 33 i dette foredrag. 
Den 13. oktober havde foreningen i fællesskab med Historisk Samfund et foredrag om kalkmalerierne i Vor Frue Kirke i Skive. Sognepræst Mads Callesen fortalte om billederne og de mange finurligheder og deres ordning efter rang begyndende med lokale helgener længst fra altret og med stigende rang op mod altret. Alle sidder i blomsterkalke og det er meget imponerende. Egentlig var det et arrangement vi havde talt om i nogen tid, så det var ret tilfældigt at vores besøg blev planlagt til at falde sammen med kalkmaleriernes 500 års jubilæum. Vi hørte desuden historien om de to kirker, hvoraf Den Hvide, Vor Frue, egentlig var dømt til nedrivning for godt og vel 100 år siden, men det satte ministeriet sig heldigvis imod, da det blev klart hvilke sjældne kulturværdier den indeholdt.
Det var meningen at der skulle have været et foredrag med forfatteren til romanerne ”Kirstine og Priorinden” Lars Novrup Frederiksen den 22. november på Havnevej. Der skete så desværre det at forfatteren blev syg og mistede stemmen efter at vi havde annonceret. Så foredraget glippede. Vores bestyrelsesmedlem Birger Gudmandsen kontaktede så AOF-Skive og spurgte om vi kunne afholde foredraget i deres lokaler eftersom Museet på Havnevej var blevet vinterlukket. Foredraget blev aftalt til den 12. januar 2023. Det blev en helt forrygende aften og der deltog vel 120 personer eller flere, men alle blev bænket og fik kaffe. Aftalen var at AOF sørgede for lokaler, kaffe og betaling af forfatteren, så det kunne de godt være tjent med. Den store lokale interesse for romanerne skyldes at handlingen er henlagt til lokaliteten Stubber Kloster, hvor der i dag kun er en lille rest af det fordums meget store kompleks, hvor der har været kloster i 400 år. Det var et spændende foredrag og forfatteren oplyste at han skriver på en fortsættelse af de to romaner.
Fredag den 29. april 2022 oprandt den store dag, hvor der var åbning af den nyrenoverede palæbygning Gammel Skivehus og det nye Big Blue-haveanlæg. Hotel Skivehus havde inviteret på kaffe og kage til de første 200 gæster. Jeg tror nu at der var en hel del flere. Alt foregik i strålende sol. Åbningstalen holdt borgmester Peder Christian Kirkegaard. Stedet er Skives historiske vugge og kendt i mange hundrede år som byens centrum ved åen og stedet hvor vejene mødtes. Arkæolog Turi Thomsen fortalte om udgravningerne. Formand for Historisk Samfund Johan Nielsen havde været i arkivalierne og fundet relevante årstal frem til belysning af historien.
15. oktober åbnede museet udstillingen Hvem er vi? Hvem var vi? På Havnevej. Mange benyttede lejligheden til at se udstillingen. Personlig synes jeg at det er en meget flot udstilling.
Lokalhistorisk Arkiv er flyttet ind på Gammel Skivehus. Det giver så mere plads på Havnevej. Selve åbningen blev markeret på Arkivernes Dag lørdag den 12. november 2022. Det var et flot arrangement med stor interesse for at se de nyrestaurerede lokaler. Det bliver byarkivar Kristian Buhl Thomsens nye arbejdsplads.
I efteråret 2022 sendte vi sammen med Historisk Samfund en henvendelse til Skive Kommune om at vi syntes at det var ærgerligt at nedrive ejendommen Resenvej nr. 1 i Skive. Senere gav kommunen dog nedrivningstilladelse.
Den 20. marts 2023 havde Museum Salling og bestyrelsen inviteret alle støtteforeninger til et møde på Museet på Fur. Vi deltog alle fra vores bestyrelse + vores suppleanter. Museets nye foreningsprogram blev præsenteret. Det består af et koncept for samarbejde og forventningsafstemning mellem foreningerne og Museum Salling. Der er ti støtteforeninger i alt. Fællesmødet bliver fulgt op af separate møder med alle ti støtteforeninger. Den 24. maj skal vi til møde om konceptet for samarbejde. Desuden er det i støbeskeen, at der kan stilles en fælles hjemmeside til rådighed, som de interesserede foreninger kan benytte.
Fremtiden.
Vi modtager også gerne forslag fra jer medlemmer til arrangementer og besøg.
Det forventes at der bliver et besøg på Thise Mejeri og Marienlyst, samt en tur til nogle herregårde i Salling. Vi sysler også lidt med et foredrag om kartoffeltyskerne.
Slutteligt vil jeg sige tak til Museum Salling for den gode service vi får som støtteforening og især tak til ledelsen og de medarbejdere der servicerer os med nyhedsbreve, mv. Vi er også glade for ordningen med adgangskort for vore medlemmer til udstillingerne.
Tak til medlemmerne for at I støtter op om vores arrangementer og gentegner jer som medlemmer. Tak til Skive Folkeblad og Midt på Ugen.
Til sidst vil jeg sige tak til bestyrelsen for jeres villighed til at påtage jer opgaver og jeres mange ideer til arrangementer. Det er ikke dem alle der bliver til noget. Tak for samværet og hyggelige møder. Det har været en fornøjelse at samarbejde med jer alle.
Lad os håbe det bedste for fremtiden.
Tak fordi I lyttede
Gunhild Olesen Møller.
 
4.   Orientering om Skive Museums virksomhed.
Museumschef Per Lunde Lauridsen gav en udførlig gennemgang af Skive Museums virksomhed, herunder de planer der er for stedet, hvor generalforsamlingen afholdtes: Spøttrup Borg.
 
5.   Kassereren fremlægger det reviderede regnskab.
Kasserer Per T. Mouritsen fremlagde det reviderede regnskab, der udviste et underskud på kr. 7.925,41 og sluttede med et bankindestående på kr. 17.598,90.
Efter besvarelse af det enkelt spørgsmål fra forsamlingen, godkendtes det fremlagte regnskab af forsamlingen.
 
6.  Fastsættelse af kontingent herunder drøftelse af budget.
Kassereren oplyste, at man ikke lavede et decideret budget, men brugte det tidligere års regnskab som budget.
Herefter stillede formanden forslag om, at man på grund af underskuddet, hævede kontingentet for 2024 til at være: For enlige: fra 150 kroner til 200 kroner. For husstande: fra 200 kroner til 250 kroner og for firmaer og institutioner: fra 250 kroner til 300 kroner.
Dette forslag blev uden debat vedtaget af forsamlingen.
 
7.   Indkomne forslag fra medlemmerne
Da der ikke var indkommet forslag fra medlemmerne, udgik dette punkt af dagsordenen.
 
8.   Valg af bestyrelse og suppleanter
På valg til bestyrelsen var – efter tur: Birger Gudmandsen, Skive, Per Mouritsen, Roslev og Gudrun Eriksen, Fur. Disse blev alle genvalgt. På valg som suppleanter var Chresten Mads Elgaard, Kjærgaardsholm som 1. suppleant og Birger Schütte som 2. suppleant. Disse blev også genvalgt.
 
9.   Valg af revisorer
På valg revisorerne Torben Andersen og Niels Mortensen, der begge blev genvalgt uden modkandidater.
 
10.  Eventuelt 
 
Roslev, den 16. maj 2023 
 
Per T. Mouritsen
Referent
 
Skive, den   14 /10 2023
 
Niels Mortensen
Dirigent
 
 
 
 

Folkeuniversitets hjemmeside er en guldgrube af kompetent viden.

Folkeuniversitetets lokale bestyrelse.

Hvis der skal søges tilskud til arrangementer o.l., skal men henvende sig til Anette Holbæk på denne e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Foredrag om Udstillingen: ”Sønderjyderne og den store krig”

på Sønderborg slot                                                                                         

Tirsdag den 8. oktober 2024 kl. 14.00: Sognehuset, Kirkevej 25b, 7800 Skive

Museumsinspektør, René Rasmussen, Sønderborg slot, fortæller om udstillingen Sønderjyderne og den store krig og om nogle af genstandene samt om hele arbejdet med at identificere de sønderjyske deltagere i 1. verdenskrig.

Pris: 80 kr inkl. kaffe

Grænseforeningens beskrivelse:

Den Store Krig har været skelsættende i Verdens Historie. Den blev en forfærdende oplevelse af industrialiseret krig i gigantisk omfang, og den fik traditionelle forestillinger, samfundsordener og kejserriger til at styrte sammen. Det daværende Danmark stod udenfor og kunne betragte krigen med tilskuerens øjne, men Sønderjylland var del af Tyskland og derfor af krigen. Omkring 35.000 sønderjyder eller en femtedel af hele landsdelens befolkning blev indkaldt til krigstjeneste, omkring 6.000 blev dræbt og omkring 4.000 varigt invalideret. Krigen berørte alle. Næsten alle familier havde mænd ved fronten, og hjemme blev livet helt anderledes med savn, sorg og varemangel, mens kvinderne fik ansvar og opgaver, der i fredstid mest blev varetaget af mænd.

Da krigen brød ud i 1914, forventede alle en hurtig krig, der ville være overstået på få måneder. Virkeligheden blev en ganske anden. Krigens parter blev hurtigt låst fast i en skyttegravsfront og et kapløb om at gennembryde dødvandet resulterede i en rivende krigsteknologisk og taktisk udvikling, som gjorde krigen tiltagende brutal og som betød at den også blev ført på verdenshavene og på flere kontinenter. Det var ikke uden grund, at samtiden døbte 1. verdenskrig ”Den Store Krig”.

Du vil i udstillingen møde sønderjyske skæbner og opleve Første Verdenskrig på slagmarken og på hjemmefronten gennem fortællinger og genstande fra samtiden. Hvordan blev et gasangreb oplevet? Hvordan var det at møde en landsmand i en krigsfangelejr? Hvordan klarede kvinder og børn på hjemmefronten varemangel og sult? Og hvordan var det som dansksindet sønderjyde at kæmpe for et land, man ikke følelsesmæssigt identificerede sig med.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Bruun Christensen

Formand, Grænseforeningen Nordvestjylland

2. næstformand for Grænseforeningen

Telefon 20217964

e-mail: nordvestjylland@graenseforeningen.dk

 

Se om baggrunden for den danske (sønderjyske) krigsdeltagelse i "den store krig".

 

   

Gen

Arrangementer 2024:
Generalforsamling 2024Mandag 13. maj kl. 19.30 Lensmandsstuen, Byarkivet. 
Afholdte arrangementer
   

Søg  

   

SKM medlem  

Bliv medlem af SKM, og få adgang til alle Museum Sallings museer.
Sammus er danske museumsforeninger - aktuelt 61 tilsluttede foreninger - som har et samlet medlemstal på ca. 52.000. Skive Kulturhistoriske Museumsforening (SKM) er medlem og modtager herfra de nyhedsbreve, som vi gør tilgængelige for vore medlemmer og gæster på foreningens hjemmeside.
Ind imellem kommer nyhedsbrevene lidt forsinket på Sammus hjemmesiden i forhold til den udsendte pdf version.

 

   
© Skive Kulturhistoriske Museumsforening